Prva stran > Šolski orkestri > Pihalni orkester Tolmin

Pihalni orkester Tolmin

Začetki delovanja Pihalnega Orkestra Tolmin segajo v leto 1979, ko je bil na pobudo tedanje Občinske Organizacije Sindikata ustanovljen njegov predhodnik Delavska Godba na Pihala Tolmin. Delavska godba je ob svoji ustanovitvi pomenila prijetno popestritev kulturnega dogajanja v zgornjem Posočju, saj je bila nepogrešljiv del programa na vseh kulturnih pa tudi zabavnih prireditvah. Repertoar so v glavnem sestavljale koračnice, v manjši meri pa tudi še nekatere skladbe zabavnega programa. V obdobju do leta 1986 se je v godbi zvrstilo veliko število godbenikov in največja težava je bilo dejstvo, da je morala za vzgojo mladih kadrov skrbeti godba sama, saj na Glasbeni šoli Tolmin ni bilo oddelka za pihala in trobila.  Prelomnico je za orkester predstavljalo leto 1997, ko se je preimenoval v Kulturno društvo Pihalni orkester Tolmin, se povezal z Glasbeno šolo Tolmin, nadgradil svoj repertoar in pričel z uveljavljanjem na državni in mednarodni ravni.

Člani POT v šol.l. 2023/24 (učenci GŠ so izpisani odebeljeno):
Flavte: Teja Hvala, Nika Kragelj, Vita Kutin, Larisa Melinc, Asja Poljak, Zarja Roner, Mojca Skočir, Kaja Sokol,
Oboe: Manica Hadalin,Nataša Štremfelj, Sara Tušar,
Klarineti: Svit Kokalj, Maruša Kutin, Tomaž Rus,    
Saksofoni: Gašper Čopi, Špela Čopi, Olja Faletič, Vidja Faletič, Aljoša Križnič, Mila Šavli, Domen Valentinuzzi,
Trobente: Rok Kaltnekar, Jakob Kenda, Santiago Leban Parada, Domen Rovšček,
Rogovi: Doroteja Benedejčič, Uroš Šturm,
Pozavne: Vid Fortunat, Nejc Kaltnekar, Klemen Leban. Matija Mlakar,    
Tenorji: Yulian Kapusta   
Tube: Vladimir Černilogar, Tadej Ivančič, Andrej Pavšič, 
Bas kitara: Tomaž Mlakar,
Tolkala: Mia Kristan, Živa Kristan, Aljaž Mašera,
Klavir: Maja Leban.

Dirigent: Boštjan Vendramin   Orkester deluje kot kulturno društvo. Šteje okoli 40 članov, ki so stari od 15 do 45 let. Orkester izvaja različne zvrsti glasbe in se tako trudi poskrbeti za vse glasbene okuse na tolminskem. Redno nastopa na Revijah pihalnih orkestrov Primorske in srečanjih orkestrov ter sodeluje na koncertih po krajih Severne Primorske. Leta 2011 je obudil prvomajsko budnico po Tolminu, prav tako je postal tradicionalen njihov božično-novoletni koncert. Orkester želi širiti kvalitetno glasbo na lokalni ravni, hrati pa se predstaviti tudi izven meja Posočja in Slovenije. Gostoval je v italijanski Vicenzi (leta 1998), na festivalu pihalnih orkestrov v španski Calelli (oktober 1999; osvojena srebrna plaketa; in oktober 2012), v Novem Sadu v Srbiji (maj 2001), Avstriji (2003), na turneji po Siciliji (avgust 2006), Franciji in Nemčiji (oktober 2010), Dalmaciji (maj, 2015) ter Istri (maj, 2016). Kot večje uspehe velja omeniti tekmovanje orkestrov v kategoriji zabavne glasbe leta 2005 v Ormožu, kjer je orkester svojo kakovost potrdil z osvojitvijo 1. mesta v svoji kategoriji; mednarodno tekmovanje leta 2008, ko je na tekmovanju Flicorno d'oro v Italjanski Rivi del Garda v močni konkurenci 3. težavnostne stopnje dosegel 6. mesto; mednarodno tekmovanje v italijanskem Bertiolu maja 2010, kjer je v 3. kategoriji osvojil 1.mesto ter zlato plaketo; in tekmovanje orkestrov v kategoriji zabavne glasbe leta 2011 v Ormožu, kjer je v svoji kategoriji zasedel 2. mesto.  

Leta 2009 je ob 30-letnici svojega delovanja izdal zbornik in zgoščenko z naslovom »30 let med muzikanti – KD Pihalni orkester Tolmin; 1979-2009«, leta 2019 pa je praznoval 40. obletnico in objavil spletno stran, ki je dosegljiva na naslovu https://www.pihalniorkestertolmin.com/ Vabimo vas, da si tukaj ali na socialnem omrežju ogledate še več informacij o orkestru, ali pa spremljate aktivnosti tudi na socialnem omrežju https://www.facebook.com/PihalniOrkesterTolmin/?ref=bookmarks

Dirigentsko palico so do sedaj v orkestru vihteli Franc Žižmond, Oton Konjedic, Miloš Rijavec, Stojan Milinković in Damijan Valentinuzzi, z letom 2019 pa je vodenje orkestra prevzel Boštjan Vendramin.
Datum objave: 13. 10. 2021